Návštevnosť
Návštevnosť:
ONLINE:1
DNES:31
TÝŽDEŇ:200
CELKOM:113314
Lieskovec, 4.jún 2016
V Lieskovci sa 4. júna 2016 piatykrát stretli miestni kulinári na Tradičnej chuti Podpoľania, aby objavili pôvodné jedlá svojho regiónu.
Hlavným organizátorom bola obec Lieskovec, spoluorganizátormi boli Občianske združenia Podpoľanie a NAŠA LIESKA, Tradičná chuť regiónov Slovenska. Na organizácii sa podieľala aj Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Zvolen s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.
Tradičná chuť Podpoľania má za cieľ uchovávať v regionálnom jedálnom lístku tradičné jedlá vidieka a ich pôvodné chute. Celkovo bolo prihlásených 15 súťažných družstiev po dvoch členov. Súťažilo sa v kategóriách:
Múčne jedlá
Mliečne jedlá
Zeleninové jedlá
Polievka
Mäsové jedlá
Hodnotiaca porota na čele s prof. Golianom zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre mala pri hodnotení ťažkú úlohu vybrať najlepšie a najchutnejšie jedlá. Víťazné jedlá ako aj súťažiaci získali certifikát, ktorý môžu používať pri svojej ďalšej prezentácii.
Víťazmi v jednotlivých kategóriách sú:
Mliečne jedlá - Juliana Mravcová, Mária Bellová: Hustie hrčky
Mäsové jedlá - Anna Mokošová, Zuzana Ukropová: Dobronivská pražená kapusta
Polievky - Anna Puškárová, Eva Lukešová: Geršňa
Zeleninové jedlá - Štefan Chvojka: Chrenová omáčka
Múčne jedlá - Anna Ďurečková, Gizela Debnárová: Knedle mojej starej mamky
Počas celého dňa bol bohatý kultúrny program, ktorý zabezpečili rôzne folklórne skupiny, rovnako aj prezentácia ľudových výrobkov, mini zoo, sokoliari a ďalšie sprievodné akcie.
Šiesty ročník sa uskutoční v obci Vígľaš – Pstruša, ktorej starosta prevzal putovnú štandardu.