Navigácia

Odoslať stránku e-mailom

Obsah

Tradičná chuť Podpoľania 2016

Lieskovec, 4.jún 2016

Podpoľanci objavovali vlastné chute

 

V Lieskovci sa 4. júna 2016 piatykrát stretli miestni kulinári na Tradičnej chuti Podpoľania, aby objavili pôvodné jedlá svojho regiónu.

 

Hlavným organizátorom bola obec Lieskovec, spoluorganizátormi boli Občianske združenia Podpoľanie a NAŠA LIESKA, Tradičná chuť regiónov Slovenska. Na organizácii sa podieľala aj Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Zvolen s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

 

Tradičná chuť Podpoľania má za cieľ uchovávať v regionálnom jedálnom lístku tradičné jedlá vidieka a ich pôvodné chute. Celkovo bolo prihlásených 15 súťažných družstiev po dvoch členov. Súťažilo sa v kategóriách:

 

  • Múčne jedlá

  • Mliečne jedlá

  • Zeleninové jedlá

  • Polievka

  • Mäsové jedlá

 

Hodnotiaca porota na čele s prof. Golianom zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre mala pri hodnotení ťažkú úlohu vybrať najlepšie a najchutnejšie jedlá. Víťazné jedlá ako aj súťažiaci získali certifikát, ktorý môžu používať pri svojej ďalšej prezentácii.

 

Víťazmi v jednotlivých kategóriách sú:

 

  • Mliečne jedlá - Juliana Mravcová, Mária Bellová: Hustie hrčky

  • Mäsové jedlá - Anna Mokošová, Zuzana Ukropová: Dobronivská pražená kapusta

  • Polievky - Anna Puškárová, Eva Lukešová: Geršňa

  • Zeleninové jedlá - Štefan Chvojka: Chrenová omáčka

  • Múčne jedlá - Anna Ďurečková, Gizela Debnárová: Knedle mojej starej mamky

 

Počas celého dňa bol bohatý kultúrny program, ktorý zabezpečili rôzne folklórne skupiny, rovnako aj prezentácia ľudových výrobkov, mini zoo, sokoliari a ďalšie sprievodné akcie.

Šiesty ročník sa uskutoční v obci Vígľaš – Pstruša, ktorej starosta prevzal putovnú štandardu.